Philadelphia Experiment-true or not?

Philadelphia Experiment merupakan salah satu ekperimen rahsia yang telah dijalankan oleh pihak Navy USA yang sepatutnya dijalankan di Philadelphia Naval Shipyard,Philadelphia,Pennsylvania,USA.

USS Eldridge

Philadelphia Experiment adalah merupakan ekperimen mengenai tele-transportation dan time travel terhadap sebuah kapal perang milik pihak navy. Ekperimen ini berdasarkan teori Albert Einstein iaitu The Unified Field Theory.

The Unified Field Theory aims to describe mathematically and physically the interrelated nature of the forces that comprise electromagnetic radiation and gravity, although to date, no single theory has successfully expressed these relationships in viable mathematical or physical terms-wikipedia.

Dikatakan bahawa ekperimen ini telah berjaya menyebabkan kapal tersebut hilang tetapi kesan terhadap anak-anak kapal tersebut adalah sangat menyedihkan. Kebanyakkan anak kapal telah hilang tanpa dikesan,ada juga anggota badannya telah bercampur dengan badan kapal tersebut.Tidak kurang juga yang telah hilang kewarasan fikirannya.

Kisah Philadelphia Experimen bermula apabila seorang astronomi amatur dan bekas penyelidik peringkat pascasarjana,Morris K. Jessup telah menerima surat bertarikh 13 Januari 1955 oleh seseorang yang menggelarkan dirinya “Carlos Allende”. Di dalam surat itu dia memberitahu bahawa Einstein telah berjaya memecahkan The Unified Field Theory tetapi menekankan bahawa orang ramai belum bersedia untuk menerima kenyataan terbabit. Dia juga memberitahu telah diperakui oleh matematik dan ahli falsafah Bertrand Russell.

Allende juga mengatakan bahawa ia telah menyaksikan Eldridge(sebuah kapal) menghilang dan muncul kembali. Allende mengaku tahu nasib beberapa anak kapal dari Eldridge selepas percubaan, termasuklah menyaksikan seorang anak kapal menghilang dalam pergaduhan di bar. Meskipun Allende mengaku telah mengamati percubaan sementara di Furuseth Andrew, dia tidak memberi keterangan tuntutan yang lain berhubung percubaan dengan The Unified Field Theory, tidak ada bukti penjelasan Einstein tentang teori, dan tidak ada bukti pengakuan peribadi Einstein untuk Russell.

Jessup telah menjawab Allende dengan poskad, meminta bukti lebih lanjut dan bahan bukti. Allende menjawap beberapa bulan kemudian. Namun, kali ini penulis mengenalpasti dirinya sebagai “Carl M. Allen”. Allen mengatakan bahawa dia tidak boleh memberikan butiran yang Jessup bertanya, tapi ia menyatakan bahawa ia mungkin boleh mengingati beberapa melalui hipnosis. Mengesyaki bahawa Allende / Allen adalah penipuan, Jessup tidak melayannya lagi.

Begitulah bermulanya kisah Philadelphia Experime ini. Walaupun tidak dapat dipastikan kebenarannya tapi dapat juga membuatkan kita berfikir.Berdasarkan teori,kita juga mempu melihat ke masa silam.Contohnya,cahaya matahari memerlukan beberapa minit untuk sampai ke bumi.Katakan 8 minit(maaf lupa fakta sebenar),ia bermaksud kita melihat /menerima cahaya dari matahari pada 8 mint yang lepas. So,fikir-fikirkanlah

Rujukan:


Pork free~

Sesiapa yang suka jalan-jalan cari makan mesti perasan signboard pork-free kat kebanyakan kedai dan kopitiam.Mesti korang tertanya-tanya halal ke nak makan? Untuk pengetahuan korang..restaurant tersebut tidak mendapat sijil halal.Tapi kalau korang nak makan gak,silalah ikuti guide di bawah

  • Pork free bermaksud tiada daging babi disajikan bukan bermaksud tidak digunakan..so,pilihlah makanan yang korang tau resepi dia memang takkan guna benda tu.Contoh:Nasi lemak.Contoh makanan yang nampak halal tapi tak halal:mee kari-kuah kari guna darah babi untuk menyedapkan
  • Daging yang disediakan tidak semestinya disembelih secara islam walaupun korang boleh nampak orang indonesia di bahagian dapur kopitiam tersebut.Untuk itu,pilihkan makanan berasaskan sayur-sayuran dan ikan
  • Pastikan western food yang korang order penyediaan dia tidak menggunakan arak tapi kalau korang memang tak tahu,pastikan jangan sentuh sos yang telah diberi atau cakap jek kat orang tu,sos asingkan.Ini kerana kebiasaannya arak dicampurkan ke dalam sos
  • Kalau memang tak sure langsung atau tak tahu langsung pasal hidangan yang dihidangkan,pesan je la roti.Kebiasaannya kopitiam menyediakan roti
  • Untuk air,pastikan gelas yang digunakan tidak digunakan untuk menghidangkan arak.Bukan apa,takut dia basuh tak bersih jek
  • Kalau dia hidangkan dessert macam aiskrim or muffin ke-tanya la dia..homemade ke?Kalau homemade..korang yakin makan la sbb takut diaorg guna gelatin tak halal.Kalau dia cakap order kat kings ke..sedap la hati sikitkan?😛
  • Dan kalau korang memang tak ada pilihan langsung dalam menu tu,tanya je kawan korang yg chinese-mungkin tak dia masuk benda tak elok dalam tu.Kalau tak sure gak-sila la angkat kaki dari restaurant tu.ihihih

Oklah..selamat menjamu selere!!!🙂

Sharepoint tutorial : Viewstate error

Salam,

Hari nie aku nak buat tutorial pasal error plak.Tapi sebelum tu aku bagitau apa yang aku guna untuk buat sistem.Aku guna :

  • ASP.NET 2008
  • MOSS 2007

Biasanya sesapa yang pernah cuba buat custom web guna asp.net dan deploy to sharepoint,pasti korang pernah came across terhadap error nie

Failed to load viewstate.  The control tree into which viewstate is being loaded must match the control tree that was used to save viewstate during the previous request.  For example, when adding controls dynamically, the controls added during a post-back must match the type and position of the controls added during the initial request.

Apa yang korang perlu buat adalah kenal pasti control yang menyebabkan dia error(cth:calendar extendar or textbox extender dll).Lepas tu,korang wat macam nie

<asp:TextBox ID=”TextBox2″ runat=”server” Width=”145px” ></asp:TextBox>
<cc1:CalendarExtender ID=”TextBox2_CalendarExtender” runat=”server”
Enabled=”True” TargetControlID=”TextBox2″>
</cc1:CalendarExtender>

Nie adalah contoh code yang menyebabkan dia error.So,korang ubah jadi macam nie..

<asp:TextBox ID=”TextBox2″ runat=”server” Width=”145px” EnableViewState=”False”></asp:TextBox>
<cc1:CalendarExtender ID=”TextBox2_CalendarExtender” runat=”server”
Enabled=”True” TargetControlID=”TextBox2″>
</cc1:CalendarExtender>

Nampak x benda yang aku highlight kan warna merah tu. Tambah tu je..

Lepas tu korang boleh la build again and deploy.

Tapi kadang-kadang error lagi walaupun dah tambah coding tu,jadi apa yg perlu korang lakukan seterusnya adalah

  • Clear temporary internet file
  • Clear cookies
  • Clean solution(right-click kat project korang–>clean)
  • Tutup browser,kemudian buka balik

So…magic happen!!!

Happy programming kengkawan🙂

Hitler apply streamyx

Salam..

Aku tak boleh berhenti ketawa tgk video nie.Kelakar la.

Nie aku kongsi ngan korang

Yea!!!..aku nak konvo dah

Akhirnya, process utk aku konvo telah bermula.Bestnya…xsabar nak pegang ijazah😀

Pape pun aku lampirkan di sini suratnya

Sila klik benda kat bawah nie

Announcement

Atau pun korang boleh melawat http://eftmk.utem.edu.my

15 Things You Should Know About Breasts

Sharepoint tutorial : Using user control as web part

Salam..

Tetiba terasa nak wat tutorial untuk sharepoint plak.Tapi sorry la bg sesapa yg refer tutorial nie sbb tak letak gmbr tapi I try to make as  easy as I can.

So,here the tutorial…

1.Create class library
-File > New > Project > Class library(.cs)
-Rename “Class1.cs” to new name (cth: “Class1.cs” tukar jadi “Main.cs”)
– Add reference(add semua yg kat bawah nie)
System.web,System.Drawing,System.Windows.Form,Windows Sharepoint Services
-Tukar “public class Main”  kepada “public class Main : WebPart”

2.Create user control
-File > New > Project > ASP.NET Web application > Web User Control
-Design la korang punya control..tmbah la pape
-Pastu namakan dia (cth:Demo.ascx)

3.Dekat Main.cs project
-add > add existing item > add web user control tadi(add la”Demo.ascx” ngan “Demo.ascx.cs”)

4.Paste this code under Main.cs on top of public class Main : WebPart
[Guid(“5E86B9DB-0B66-40bf-826E-7CF9631191E0”)]
[ToolboxData(“<{0}:Demo runat=server>:Demo >”)]

5.Paste inside public class

protected override void RenderContents(HtmlTextWriter writer)
{
base.RenderContents(writer);
}

protected override void CreateChildControls()
{
Controls.Add(this.Page.LoadControl(@”~/_controltemplates/Demo.ascx”));

base.CreateChildControls();

}

6..Build solution

7..copy .dll(and everyting inside bin/debug folder) into C:\Inetpub\wwwroot\wss\VirtualDirectories\8000\bin

8.Copy “Demo.ascx” and “Demo.ascx.cs” into C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\web server extensions\12\TEMPLATE\CONTROLTEMPLATES

9.Open configuration file C:\Inetpub\wwwroot\wss\VirtualDirectories\8000

10.Backup the original file > open web.config

11..Under “<SafeControls>” > Paste “<SafeControl Assembly=”Nama solution, Version=1.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=null” Namespace=”Nama namespace” TypeName=”*” Safe=”True” />”

12.Save

13.Open sharepoint

14.Go to home


15.Site action > Site setting > Under Gallery – Webpart


16.New


17.Looking your solution name > check > check “overwrite…” > populate gallery


18.Go to your site


19.Site action > Site setting >Edit page


20.Create web part / add web part

21.Cari web part korang tadi

22.Selesai

Klu ada pape yg korang xpaham.Sila la tinggalkan komen kat bawah tu ye.Klu aku dapat jwp,aku bgtau la ye.

Sama-sama la kita kongsi ilmu

🙂


Previous Older Entries